17.1.2011 KOBARID - 60 let

V Kobaridu so odprli razstavi ilustracij in slik Rudija Skočirja, prvi v nizu postavitev, s katero bo umetnik proslavil svojo 60-letnico.


Njegovo delo bo mogoče spremljati v več slovenskih krajih, začeli pa so prav v njegovem rodnem kraju, kjer so v prostorih Fundacije miru v Posočju na ogled njegove slike, v kobariški Zeleni hiši pa ilustracije za knjigo Balkanske ljudske pripovedke.


Po Kobaridu bo Skočirjevo delo potovalo v Tolmin, Idrijo, Novo Gorico, Koper in nazadnje še v Ljubljano. Pri izboru del za niz razstav je likovnik sodeloval z umetnostnim zgodovinarjem in poznavalcem njegovega dela Janezom Kavčičem, s katerim sta sledila rdeči niti – ljubezni. Ker bodo razstave gostovale v različnih prostorih, od muzejev in knjižnice do galerij, je temu prilagojen tudi izbor Skočirjevih del.

Slikarski del razstav bo obsegal tri cikluse - Rojenice in sojenice, Moje kraljice in Izgubljeni raj. V krajih, kjer je poleg večjih razstavnih prostorov na voljo še kakšen manjši, pa bodo razstavili tudi tudi originale ilustracij, ki jih je Rudi Skočir pripravil za izdaje knjig Andrsenovih pravljic in Balkanskih ljudskih pripovedk. Razstavi v Kobaridu bosta odprti do 28. januarja.